Blog

Nem akar rezsit fizetni? Akkor lépjen! Napelem és hőszivattyú. Napjainkban ez a két technológia az, amely a megújuló energiaforrásokat együttesen kiaknázva a legnagyobb komfortot tudja biztosítani az épületeinkben. Hallgasson a Dél-Alföldi Klíma Kft-re!

levegő-víz hőszivattyúval takarékosan előállítható a meleg víz és a fűtés. Ha arra alkalmas hőleadó felületek (vagy berendezések) kapcsolódnak a rendszerhez, akkor egyúttal a nyári időszak hűtési üzeme is megoldott. 

napelemes rendszerek elterjedése robbanásszerűen fejlődik – köszönhető ez az EU- s előirányzatoknak, pályázatoknak, melyek hatására az állam is különböző támogatási formákat kínál magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. Tehát a napelem a jövő megújuló energia forrása.

De mire megyünk az ingyen megtermelt villamos energiával? Ha csak a világításra és a háztartási elektromos berendezések működtetésére használjuk el, akkor nem aknázzuk ki teljesen a napelem adta lehetőségeket. 

Egy lakóépület legmagasabb rezsi költsége a fűtés. Ha marad a hagyományos gázkazán, akkor marad a gázszámla is. Jó tudni, hogy 2021. január 1 -től használatbavételi engedélyt csakis úgy kap az újépítésű lakóépület, ha az energia igényének minimum 25% át megújuló energiával biztosítja. A hőszivattyú ezért is tekinthető a legkézenfekvőbb választásnak az épületek fűtésére-hűtésére. 

A két rendszer megfelelő méretezésével és összehangolásával elérhető a 0 forintos rezsi. Az utóbbi évek tervezési igényei is ezt támasztják alá, hiszen egy modern gondolkodású megrendelő már nem szeretne rezsit fizetni egy XXI. században épült épületre. 

Az tudni kell, hogy a hőszivattyús technológia a kompresszoros hűtőkör működési elvén alapszik. Tehát egy normál klíma is levegő-levegő hőszivattyúnak tekinthető. Az osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú egy klíma kültéri egységből és egy belső hydro blokkból áll, amelyben a hűtőkör a hőt a víznek adja át. 

A világ vezető klíma gyártói már évtizedekkel ezelőtt felismerték a hőszivattyús technológiában rejlő fűtési lehetőségeket. Mivel hatalmas igény mutatkozik a villamos energiát használó, takarékos fűtési megoldásokra, így mára sok gyártó kínál kifinomult, minden paraméterében precízen szabályozható, nagy megbízhatóságú berendezéseket. A piacvezető DAIKIN, vagy a világon második legtöbb készüléket gyártó MIDEA kiváló hőszivattyús berendezésekkel biztosítja a megrendelői igényeket. 

Elérhetőek a prémium termékek és a jó ár-érték arányú berendezések is.

Ha a napelemes rendszer kiépítése nem megoldható, akkor az áramszolgáltatók által kínált Geo- vagy H tarifákat érdemes igénybe venni. A szolgáltatók a fűtési idény fedezésére körülbelül 60% -os áron biztosítják a hőszivattyús berendezésekhez a villamos energiát. Így jelentős beruházás nélkül is nagyjából féláron üzemeltethetőek az amúgy is takarékos levegő-víz hőszivattyús berendezések.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldalunk sütiket használ a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében.