Blog

energiaosztaly-173×300-1

Klíma energiaosztály

Klímavásárlás során fontos tényező a légkondicionáló berendezés ára mellett a berendezés üzemeltetési költsége is. Ahogy minden más elektronikai eszközt, a klímaberendezéseket is ellátják energia címkével, ami megmutatja a légkondicionáló berendezés hűtő és fűtő hatékonysága mellett a szezonális fogyasztási értékeket is. Az importőr minden behozott készüléket ellát energiatanúsítvánnyal, ezzel garantálva az energiafogyasztási minősítést. Ezek alapján a tudatos vásárló könnyeben el tudja dönteni, hogy számára melyik klímaberendezés a legideálisabb választás.

klíma energiaosztály
klíma energiaosztály

De mit is jelent a SEER, SCOP, EER, COP érték?

A klíma berendezések esetében a befektetett elektromos áram nem egyenlő a berendezés által leadott hűtő-fűtő teljesítménnyel. A címben említett tényezők értékei megmutatják, hogy 1kW elektromos áram felhasználása mellett mennyi hűtő, illetve mennyi fűtő teljesítményt kapunk. A klímaberendezés és a klímaszerelés megrendelése előtt érdemes áttekinteni ezeket a tényezőket.

SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio – Szezonális energia hűtési hatékonyság:
Értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott hűtési szezonban, figyelembe véve a meleg és kevésbé meleg napokat.

SCOP – Seasonal Coefficient of Performance – Szezonális fűtési hatékonyság:

Értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott fűtési szezonban, figyelembe véve a hideg és kevésbé hideg napokat.

EER – Energy-Efficiency Ratio – Energia hűtési hatékonyság:
Értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

COP – Coefficient of Performance – Fűtési hatékonyság:

Értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

A szezonális hűtési hatékonyságot mutató tényező (SEER) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában mindenhol egységes.

A szezonális fűtési hatékonyságot mutató tényező (SCOP) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában területenként változik, ezért annak függvényében kell leolvasni az energiacímkéről.

A légkondicionáló berendezések fogyasztásáról egy korábbi cikkünkben már írtunk.

További információkért  vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldalunk sütiket használ a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében.