Blog

H tarifa – Daikin_Altherma_3

A H tarifáról

Talán kevesen vannak tisztában vele, hogy a lakossági áramszolgáltatások között is széles a választék, és ha hőszivattyúval, vagy klímával szeretné fűteni otthonát, érdemes elgondolkodni egy olyan lehetőségen, amivel kedvezményesen tudja üzemeltetni a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerét.

A „H” tarifa egy kifejezetten kedvezményes díjszabás, melyről klímákat és hőszivattyúkat lehet üzemeltetni. Nem összekeverendő az éjszakai árammal. A „H” tarifa kifejezetten a fűtést támogató díjszabási rendszer, ezért csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de a GEO tarifával szemben ez a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

Hogy működik?

 1. A klíma rendelkezik egy úgynevezett COP értékkel, melynek legalább 3-nak kell lennie.
 2. A „H” tarifához egy külön mért felhasználói áramkör kell, tehát két villanyórára van szükség.
 3. Csak a fűtési szezonban vehető igénybe, a fűtési szezonon kívül „A1” díjszabással kerül elszámolásra.
 4. Napszaktól függetlenül, a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

A készüléket külön mérőórával ellátott áramkörre kell kötni. A mérőórának kéttarifás kialakításúnak kell lennie, hogy a fűtési szezonban használt kedvezményes energiát és a fűtési szezonon kívül használt nem kedvezményes energiát a mérőóra külön regiszterben tárolja. Amennyiben szükség van éjszakai áramra is, akkor három különböző tarifának három külön mérőberendezésre lesz szükség.

Hogyan lehet igényelni?

Az igényléshez szükséges dokumentumokat össze kell gyűjteni, majd fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot. Ezek a dokumentumok áramszolgáltatónként változhatnak, de szükség lesz a villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentésre, a villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatói igénybejelentésére, a villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés betétlapjára a „H” árszabás igényléséhez, valamint a csatlakoztatandó műszaki berendezések műszaki adatlapjára.

Mennyi lesz a H tarifa díja?

A normál A1 tarifához képest, aminek az ára 37Ft/kW a H tarifának a legalacsonyabb díja 23-24Ft/kW. Ezzel a díjszabással az egyébként is költséghatékony klímás fűtésünket 35%-al kedvezőbb áron üzemeltethetjük.

2 hozzászólás

  • Kakuk Edit

  • 1 év ago

  Üdv. Csak megerősítést szeretnék higy jól tudom e?
  Október 15-április 15 ig H tarifával a fűtés díja 23 ft és A2 tarifa.
  Ha most szeretnék fűteni vele, akkor A1 tarifa és 38 ft?
  Úgy hallottam hogy ez a kW keret is havi bontásban meghatározott keretig kedvezményes, ha fűtési szezonon kívül használom.
  És ha a keretet túl lépem, kb 207 kW, akkor 71 ft?
  Köszönöm megtisztelő válaszukat.
  Köszönöm megtisztelő válaszukat.

  1. Kedves Kakuk Edit!

   A villamos energia árainak alakulásáról, illetve a díjszabásokról az MVM oldalán tájékozódhat.
   Amennyiben sikerült eligazodni az árazáson, és szüksége van egy H-tarifa kompatibilis fűtő klímára, keressen bennünket bizalommal!

   Tisztelettel:
   Dél-Klíma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldalunk sütiket használ a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében.