Blog

Bár leginkább a klimatizációs berendezéseiről ismerjük, a Daikin lakossági, ipari hűtő-fűtő és szellőztető rendszereket és légtisztító berendezéseket is gyárt. A gyártó bejelentette, hogy a szabadalmaztatott Flash Streamer technológiája 3 óra alatt képes az újtípusú koronavírus (SARS-CoV-2) több mint 99,9%-át lebontani és hatástalanítani egy nemrégiben készült kutatás eredménye szerint.

A kutatás a Daikin Industries Ltd megbízásából készült Prof. Shigeru Kyuwa vezetésével a Tokyo-i Egyetem Orvosbiológiai Tudományok Tanszékén, szoros együtműködésben a Professor Shigeru Morikawa által vezetett kutatócsoporttal az Okayama-i Tudományos Egyetem Mikrobiológiai Tanszékről. A kutatócsoport kísérlete során a vírust 3 órán keresztül tették ki a Daikin Flash Streamer technológia Streamer kisülésének.  A Daikin következő lépésként azt vizsgálja, hogy az egyes Streamer technológiát alkalmazó berendezései – a Streamer légtisztítók, a Daikin Perfera, a Stylish és az Ururu Sarara split beltéri egységek – mennyire hatékonyan képesek hatástalanítani a koronavírust valós körülmények között.

A Daikin által 2004-ben kifejlesztett Streamer technológia képes oxidációval lebontani a levegőben lévő káros anyagokat. 

A Streamer kisülés egyfajta plazmaionizálás, amely egy olyan innovatív légtisztító technológia, ami folyamatosan nagysebességű elektronokat bocsát ki. Az erőteljes streamer kisülés lebontja a levegőben lévő vírusokat, baktériumokat, penészgombát, egyéb veszélyes kémiai anyagokat azáltal, hogy nagysebességű elektronokat bocsát ki és az oxidáció révén lebontja a levegőben lévő fehérjéket – így hatástalanítja a vírust is.

A standard plazmakisüléshez képest a Daikin Streamer kisülés szélesebb spektrumú, így az elektronok könnyebben ütköznek a levegő oxigén- és nitrogénmolekuláival. Ezáltal az aktivált molekulák egy szélesebb területen, három dimenzióban képződnek, amelynek eredménye az elektromos árammal létrehozott sebességnél ezerszer nagyobb oxidációs lebontási sebesség. A Daikin Streamer kisülés ezután ártalmatlan nitrogén-, oxigén- és vízmolekulává bomlik. 

A Flash Streamer technológiáról több információt ITT talál!

Kutatási eredmények

  • a Flash Streamer kisülés a koronavírus (SAR-CoV-2) 93,65%-át hatástalanította 1 óra alatt
  • a Flash Streamer kisülés a koronavírus (SAR-CoV-2) 99,97%-át hatástalanította 3 óra alatt

A tudományos kísérlet a következő eredményeket hozta:

daikin
Forrás: “Tanulmány a plazma ion generátor (Daikin Streamer) hatékonyságára a SARS-CoV-2 vírus inaktiválását illetően” – Shigeru Morikawa, Okayamai Tudományos Egyetem Mikrobiológiai Tanszék, Állatorvosi Osztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldalunk sütiket használ a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében.