Blog

  • Home
  • GY.I.K.
okokok

Mobil klíma vs. split klíma

Az osztott  (split) rendszerű légkondicionáló berendezések esetében a klíma beltéri egységében elpárologtatott hűtőközeget a kültéri egység kompresszora préseli újból cseppfolyós halmazállapotúvá. Ez hőfejlődéssel és zajjal jár, emiatt a kompresszort is hűteni kell. 

A mobil klíma elpárologtató (hűtő) része a kompresszorral egy készülékházban van, így zavaró lehet a kompresszor által keltett zaj, továbbá a mobil klíma kompresszorának hűtését  is a beltér levegőjéből kell megoldani. Így több hő keletkezik, mint amennyit a mobilklíma elvont a levegő hőmérsékletéből, amit egy csővezetéken ki kell juttatnunk a kültérbe.

Daikin FTXA25AT/RXA25A STYLISH 2,5 kW (R32)
Osztott (split) klíma
Mobil klíma

A légkondicionáló berendezésekkel általában a komfortos közérzet megteremtése, a nyugodt pihenés elérése a cél. A gazdaságos, és csendes működés egy osztott klímától elvárható, azonban a mobil klíma kialakításából adódóan ezt nem teszi lehetővé. Mobilitása is megkérdőjelezhető, hiszen a hordozhatóságát a forró levegő távozásához szükséges szellőzőnyílás akadályozza, így egyetlen előnye csak a klímaszerelés díjának elmaradása.

Mobil klíma vs. split klíma

Összefoglalva: a mobil klíma alapvetően szükségmegoldás, aminek a hordozhatósága bizonyos mértékben előnyt jelent, azonban energiafogyasztása és a hatásfoka meg sem közelíti a split klímák nyújtotta értékeket, így tartós használatra osztott rendszerű ( kültéri egység – beltéri egység) légkondicionáló berendezés beszerzése javasolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldalunk sütiket használ a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében.